Työskenneltyäni nyt hieman yli vuoden ajan Kehitysvammaisten tukiliitossa, alkaa tehtävän laajuus ja monimuotoisuus vähitellen hahmottua. Se että saa hoitaakseen erilaisia tehtäviä, pitää vireessä ja vauhdissa ja opettaa tekijäänsä koko ajan.
Tullessani uuteen tehtävään sain paljon yhteydenottopyyntöjä Varsinais-Suomen piiriltä ja yhdistyksiltä. Osallistunkin mielelläni piirien kokouksiin ja tapahtumiin, joissa tapaa monia eri yhdistyksiä samanaikaisesti. Koska aika on rajallista, kannattaa näin myös tehdä. Lisäksi erilaiset ryhmätapaamiset, kuten Aika haastaa kimpat ja niiden suunnittelutoiminta ajavat saman asian.
Arvostan kaikenlaista taidetta ja sen eri muotojen tuomista mukaan kehitysvammaisten toimintaan. Tällä alueella Varsinais-Suomi, johon Killi myös kuuluu, on kunnostautunut esimerkillisesti. "Minun Talveni" kuvataidenäyttely on ollut esillä paitsi Naantalin kaupungintalolla myös seurakuntakeskuksessa ja Rymättylän seurakuntakodissa. Tämä ”taidekierto” kertoo hyvästä organisoinnista ja halusta viedä taidetta mahdollisimman monen kuntalaisen lähelle.
Varsinais-Suomen alueella toteutetaan tällä hetkellä ”Aika haastaa” -hankkeen avulla ”Taidepysäkki kulttuuritapahtuman” laajentamista. Sitä tehdään kolmen yhdistyksen yhteistyönä. Mukana ovat Turun seutu, Naantali/Killi, Salo ja Kaarina. Hienoa, että taide on valittu yhteiseksi aiheeksi, sillä tuon aihealueen osaamisesta on paikallista näyttöä.
Killiläiset pärjäävät erinomaisesti, mutta aina voidaan tehdä paremmin. Olin mukana tekemässä kuvataidenäyttelyn lehdistötiedotetta, joka olisi aivan hyvin osattu tehdä paikan päälläkin. Mutta jos sellaista ei ole aiemmin tehty, joutuu sen rakenteesta kysymään ja niin pitääkin tehdä. Tässä tilanteessa olisi kenties paikallaan järjestää lyhyt, yhden illan koulutus yhdistysväelle siitä, miten tehdään hyvä ja iskevä tiedote ja miten muutenkin tapahtumien markkinointi hoidetaan eri medioissa. Hyvin oli taidenäyttelynkin markkinointi sujunut. Kaupungintalolla oli paikallislehti ja TV mukana. Siitä voivat killiläiset olla ylpeitä.
Itsemääräämislaki IMO on uudistumassa ja siitä tullaan järjestämään koulutusta piiritasolla. Se vaatii oman iltansa, jolloin voidaan rauhassa keskustella aiheesta.
Tukiliitto toivoo, että yhdistykset toisivat enemmän ideoitaan esiin. Aluekoordinaattorin tehtävänä on viedä niitä sitten eteenpäin. Luonnollisesti kaikki asiat eivät etene hyvästä halusta huolimatta, mutta aina kannattaa yrittää.
Jonkin verran olen joutunut vastaamaan ja etsimään vastauksia myös erilaisiin tukipalveluja koskeviin kysymyksiin. Tätä varten Tukiliitossa on kuitenkin asiantuntijoita, joille kannattaa ensisijaisesti esittää kysymyksensä. Sieltä joudun itsekin varmistamaan vastaukset.
Yhteenvetona sanoisin, että paikallisyhdistys toimii omalla paikkakunnallaan itsenäisesti, omia ideoitaan toteuttaen. Paikallisyhdistys tuntee alueen ja tietää missä voi järjestää eri tapahtumia ja keitä voi pyytää mukaan yhteistyöhön. Joskus kuitenkin tarvitaan ulkopuolisia innostajia ja tukijoita, jolloin on syytä ottaa yhteyttä aluekoordinaattoriin. Aluekoordinaattorin tehtävänä on tuolloin hankkia paikalle kulloisenkin asian asiantuntijoita.
aluekoordinaattori Pirkko Sassi ( Helsinki)